LAKE HOUSE

Client :

James Laurence Group

Location :

Lechlade | Gloucestershire

Description :

3 storey 3750 sq ft lake house

Having been Lead Consultant and Architect from design inception through to planning and full technical design, Boon Brown will continue to work with the client to administer the build contract and ensure every detail of Lake House is delivered to specification.

Lake House is a family home at The Lakes by Yoo, a disused quarry site that has been flooded to create sculptured island plots for individual dwellings. The accommodation is divided over three floors, with all the principal rooms enjoying the south-westerly view over the lake. In addition to five bedrooms, living, dining and media rooms, there is a roof level reading room that connects to a terrace and hydropool.

A reinforced concrete frame will enable large column-free spans whilst maintaining a slim flat-slab floor construction and low storey height. Exposed concrete is largely left fair faced internally in an honest expression of the structure. The elevational design expresses a light, modular clad ground floor with a high percentage of energy performance glazing and black glass spandrel cladding, allowing the first floor to visually float above a reflective base. The upper floor directs views over the lake, with the master bedroom having a stunning 6m by 3m frameless corner-glazed floor to ceiling picture window. The upper floor cladding incorporates larch vertical strips to the main form, matching surrounding buildings and being sensitive to the woodland setting, whilst the expressive parts are sheathed in black render.