LODERS PRIMARY SCHOOL

Client :

Dorset County Council

Location :

Loders I Dorset

Description :

Extension to primary school

The existing Victorian school in the village of Loders was typical of many primary schools of that era, with severe pressure on space, inadequate daylight for modern teaching and too inflexible for any significant internal alteration. The solution was to create two new single storey classrooms with their own support facilities, upgrade the existing two storey building, and link the new to the old with a covered external walkway.

The new accommodation is glazed from floor to ceiling, giving views over the rural setting, while maximising the daylight level in each classroom, whilst creating shading with large roof overhangs.

As well as being environmentally sustainable, a sedum roof was chosen to respect the rural context of the village school as well as increase biodiversity within the school grounds.